Kolonihage på landet –  Løkendalsvegen 230, 2360 RUDSHØGDA 
Fridthjof Platou – Tlf: 41 50 01 06 – fridthjof@tokstad.net
2016 © Kolonihage på landet

OPPDATERING

Etter en lang utviklingsprosess var Kolonihage på Landet i 2019 – 2020 godt i gang med konkrete planer for utbygging og en etterlengtet «sjøsetting.»

Infrastruktur, hytter, detaljer, osv. var organisert. Vi annonserte og fikk god respons.
Våren 2020 ble ikke som planlagt, og gjeldende restriksjoner skapte begrensninger for våre samarbeidspartnere, og framdriften ble derfor satt på vent.

Situasjonen var utenfor vår kontroll, men vi har aldri vært i tvil om at kolonihagen skal realiseres. Derfor startet vi opp igjen i 2023 – egentlig på mange måter fra bunnen av. Men det tilførte også nytenkning bl.a. på utforming av hytte og fotavtrykk, parseller og konsept som sådan – som også vil medføre et enda bedre tilbud og opplevelse for kolonistene.

Av formelle årsaker har Ringsaker Kommune meldt diverse innsigelser bl.a. på grunn av tiden som har gått siden 2020. Vi har hatt god dialog om prosessen, og håper utfallet blir positivt for kolonihagens framtid når saken behandles like over påske.

Vi følger opp med informasjon.

Kolonihage på landet nye hus

Skisse viser kolonihytten Cubo 60 som planlegges på 19 tomter. Denne kan ha variasjoner i innredning som for eks. 2 til 4 soverom, ekstra baderom på loftet, velge bort terrasse på loftet til fordel for kvadratmeter inne, med eller uten kaldbod, etc.

Cubo 60 er bygget av ekte og økologiske materialer, og i henhold til Tek. 17.
BRA 60 kvm. men total gulvflate er over 80 kvm. Leveres komplett ferdig med kjøkken, hvitevarer, varmepumpe og andre funksjonelle løsninger.

Ytterligere detaljinfo kommer.

En Kolonihage på Landet i Løykjedalen på Rudshøgda gir deg tilgang til en egen økologisk parsell, med gode muligheter for vitaminpåfyll fra egen kjøkkenhage. Ved å eie et lite hus med tilgang til en egen parsell er en tettere på naturens kretsløp, og egen bærekraftig matproduksjon. Hver eier steller sitt eget lille hus og driver sin parsell som på et lite småbruk.

Parsellene ligger på grunnen til husmannsplassen Øvre Harstad, hvor det har vært dyrket mat i generasjoner. God jord, naturlig drenering og solrike lier, ga de rette forutsetninger for tidlig bosetting. Et frodig kulturlandskap tett på andre bønder som produserer mat. Her er det erfaringer og kunnskap å hente om matproduksjon. Husmannsplassen AS og bonden på Tokstad gård byr gjerne på sine erfaringer, tjenester og tilrettelegger for et godt landliv.

Det er gåavstand til et godt utvalg av butikker på Rudshøgda, tilgjengelige opplevelser gjennom hele året på Prøysenhuset og på Simenstad gård. Vi forutsetter at du får ”naboer” med grønne interesser og fingre. Fredelige øyeblikk med en kaffekopp på trammen, en trivelig prat over gjerdet og sommeridyll i en blomstereng full av markblomster.

På Tokstad gård har uthuset areal for stallplass. Det er nok av utearealer og beiter for dyr en ønsker å bringe med seg til Kolonihagen på Landet. Det er flere ridestier og terrengløyper i området. Skal du ut og reise, så kan ditt husdyr – kjæledyr tilbringe ferien på Tokstad gård.

VEIEN TIL ET GODT LANDLIV STARTER MED EN EGEN KOLONIHAGE PÅ LANDET!

PLANER

Byggetrinn I

En kolonihage er en samling parseller med boenhet på privat grunn eller kommunal grunn. En kolonihage drives i fellesskap av eiere/leietakere, ikke ulikt et sameie. Det er felles ansvar for fellesområder og felles bygninger, men hver parselleier driver sin egen parsell, steller egen fritidsbolig og dyrker og beplanter eget område innenfor de reglene som er etablert i kolonihagen. Ved lengre fravær fra din fritidsbolig og din parsell, vil det være mulighet for tilsyn og andre praktiske gjøremål etter avtale med Tokstad Gård.

Kolonihagen vil bestå av selveide fritidshus, som man også kan betegne som bolig nr 2. De skal ha boligstandard med god isolasjon, miljøvennlige materialer/utførelse og internett. Tiltakshaver vil legge til rette for utleie av parseller for økologisk dyrking, samt tilby tjeneste med pass av dyr (det kan tilrettelegges for de fleste dyr). Det vil bygges felles carportanlegg  for kolonihagen om ønskelig. 

Aktiviteter og opplevelser i området

Fra Kolonihagen på Landet er det gåavstand til et godt utvalg av butikker på Rudshøgda, opplevelser gjennom hele året på Prøysenhuset ( www.proysenhuset.no ) og Simenstad gård ( www.simenstadgard.no ).

Med sykkel langsetter Præstvegen nås steder som Lier gård ( http://liergard.no ) og Sveinhaug Gård og Historiske Pensjonat ( www.sveinhauggard.no ). I området finnes flere spennende Mjøsgårder ( www.mjosgardene.no ) , som byr på smakfulle og autentiske opplevelser. Helgøya Klatrepark ( www.helgoyaklatrepark.no ) gir utfordringer for store og små.

Pilgrimsleden ( http://pilegrimsleden.no ) går gjennom området og gir grunnlag for fine turmuligheter. En kveldstur til den 500 år gamle Tokstadfurua som er et fredet naturminne, og har stått her siden reformasjonen. Siste helg i juni arrangeres årlig pilgrimsgudstjeneste ved Tokstadfurua, som er Hedmarks største bartre. Det er flere ridestier og terrengløyper i området og hos nabo´n Tokstad gård er det muligheter for stallplass.

Kolonihagen på Landet ligger tett på Mjøsa, Norges største innsjø med gode bade- og fiskemuligheter. Verdens eldste hjuldamper i rutetrafikk, Skibladner ( www.skibladner.no ), har stopp både i Hamar og Moelv. Infoteket ( http://infoteket.no ) på Tingnes leier ut kajakker og tilbyr kajakk-kurs. Rib Safari Mjøsa ( www.destinasjonsservice.no ) er annen mulighet.

Sjusjøen på 850 m.h.o. byr på flotte vinteropplevelser og ligger 35 km fra Kolonihagen på landet. Et lett tilgjengelig skogs- og fjellterreng med preparerte løyper fra tidlig vintersesongen til tidlig vår. Hesteturer er mulig med utgangspunkt i Mesna Islandshester ( www.mesna.no ) og Sjusjøen Husky Tours ( www.sjusjoenhuskytours.no ) byr på gode hundeturer.

Mesna Opplevelser & Overnatting ( www.mesna.no ) er et helårlig aktivitetssenter med hundekjøring, ridning, elvepadling og langbueskyting. Birkebeinerspelet ( www.birkebeinerspelet.no ) spilles i februar.  

Hamar med ulike aktiviteter i Vikingeskipet ( http://vikingskipet.com ), på Domkirkeodden ( http://domkirkeodden.no ) og Ankerskogen ( www.ankerskogen.no ) er ikke langt unna. Det samme gjelder Lillehammer med Maihaugen ( www.maihaugen.no  ) og Lillehammer Olympiapark ( www.olympiaparken.no ). Hunderfossen Familiepark ( https://hunderfossen.no ) og Hafjell Alpinsenter ( www.hafjell.no ) ligger 50 km fra Kolonihagen på Landet med aktiviteter sommer og vinter.

VEIEN TIL ET GODT LANDLIV STARTER MED EN EGEN KOLONIHAGE PÅ LANDET!

Tokstad gård eier husmannsplassen Øvre Harstad som utvikles til Kolonihage på landet. Gården har vært i samme familie i over 650 år og 21 generasjoner. Fra 2013 er dagens bonde på Tokstad, Lars Jørgen Tokstad Platou. Lars er et tradisjonsrikt navn tilbake i tid på den som har vært bonde og forvalter av ressursene på Tokstad gård.

Tokstad gård har hatt økologisk drift siden 2003. Nå drives det med gras, korn og storfe.

Fra historien og Odelsjordboken fra 1615 kommer det fram at Tokstad er en fullgard (gard som betaler full skatt) og at enken Eline eier 2 hud og 3 schind i Tokstad. 1 hud i Jønsrud ødegard (ikke bebodd etter Svartedauen), 3 shind i Liid (sannsynligvis Storlien), 8 schind i Hoffind Seterboel (Grinimarka), 1 pund Mel i Speren i Eiker, 1 fiering korn i Skot, 1 spand Smør i Skirdt, 3 shind i Skjerdenn (Stange), hennes barn tilkommer Baaberg og 2 huder og 9 schind i Veslelien.

Kårmannen og forrige bonde heter Fridthjof Tokstad Platou. Sammen med sin fru Kari Hanne Hodne, har de hatt visjonen om en Kolonihage på Landet i over 30 år. Det å være bonde og eie en gård med dyrkbar jord er et forvalteransvar. Med utgangspunkt i husmannsplassen Øvre Harstad, tett på Tokstad, ønsker de å dele gleden med en bærekraftig matproduksjon, og det å forvalte matjorda.

Les mer om Tokstad gård og historien, samt ulike aktiviteter knyttet til Tokstad gård og Løykjedalen på –  www.tokstad.net

Hamar 27,3 km, 25 min m/bil Tog, buss, taxi, butikker

Moelv 11,6 km, 16 min m/bil Tog, buss, taxi, butikker

Brumunddal 8,4 km, 14 min m/bil Tog, buss, taxi, butikker

Lillehammer 38,4 km, 34 min m/bil Tog, buss, taxi, butikker

Elverum 52,1 km, 51 min m/bil Tog, buss, taxi, butikker

Sjusjøen 34,9 km, 43 min m/bil Langrenn, friluft, fiske

Hafjell 55,0 km, 46 min m/bil Alpinanlegg

Kvitfjell 87,7 km, 70 min m/bil Alpinanlegg

Coop OBS Hypermarked/ vinmonopol 3,1 km,  ca 39 min gange

Avstand og tid med bil:
Fra Gardermoen: 98,8 km, én time 21 min
Fra Oslo: 147 km, én time 47 min
Fra Lillehammer: 38,4 km, 34 min

Mer om forskjellige aktivitets- og kultur tilbud i regionen under menypunktet “område”
Du kan zoome til større eller mindre kart på denne siden (se kart med + og – knapper)
 
Du kan også klikke på ikonene på kartet for å se en kort intro om akkurat det stedet
 

Vis Kolonihage på landet i et større kart i Google (du vil da gå bort fra denne siden)

KONTAKT

Kolonihage på landet –  Løkendalsvegen 230, 2360 RUDSHØGD
Fridthjof Platou – Tlf: 41 50 01 06 – fridthjof@tokstad.net  

Skroll til toppen